کد خبر: 4287816
تاریخ انتشار : ۲۱ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۱:۰۸

تحول در بازاجتماعی‌سازی زندانیان البرز با اشتغال و حرفه‌آموزی

مدیرکل زندان های البرز با اشاره به تحولات بنیادین در حوزه اشتغال و حرفه‌آموزی زندانیان، گفت: برنامه‌های اشتغال‌زایی و مهارت‌آموزی در زندان‌های استان گسترش یافته و در حال حاضر بیش از یک هزار و 500 زندانی داخل و خارج از زندان در فعالیت‌های اقتصادی و آموزشی مشارکت دارند.

اشتغال زندانی

علی‌اصغر فتحی، مدیرکل زندان‌های البرز در گفت‌وگو با ایکنا از البرز، اظهارکرد: برنامه‌های اشتغال‌زایی برای زندانیان در دو حوزه اصلی «اشتغال داخل زندان» و «اشتغال بیرون از زندان» دنبال می‌شود. اشتغال درون زندان نیز به دو بخش «اشتغال کارگاهی» و «اشتغال نشسته» تقسیم می‌شود.

وی افزود: اشتغال کارگاهی داخل زندان ویژه زندانیانی است که به دلایل قضایی، امکان آزادی موقت یا ارائه وثیقه ندارند و ناچار به تحمل کامل دوران محکومیت خود در زندان هستند. این دسته از مددجویان معمولا تمایل به فعالیت دارند و ما نیز از این انگیزه استقبال می‌کنیم تا ضمن فراهم‌کردن امکان کسب درآمد برای خانواده‌هایشان، به بازاجتماعی شدن آنان کمک کنیم.

فتحی با اشاره به اشتغال زندانیان زندان باز، بیان کرد: زندانیان واجد شرایط که از سوی مراجع قضایی مجاز به حضور در زندان باز تشخیص داده می‌شوند، با تودیع وثیقه یا پس از تحمل بخش عمده‌ای از محکومیت خود، امکان فعالیت در سطح جامعه را پیدا می‌کنند. این افراد با نظارت سازمان زندان‌ها و با رعایت ضوابط ورود و خروج، در طول هفته یک تا سه شب در محل زندان باز اسکان داده می‌شوند تا ضمن حفظ نظارت‌های قانونی، از برنامه‌های آموزشی و تربیتی مجموعه دور نمانند.

این مسئول با اشاره به آمار اشتغال زندانیان در بیرون از زندان گفت: هم‌اکنون حدود ۷۵۰ زندانی در زندان باز البرز در حال کار در کارخانه‌ها و کارگاه‌های مختلف سطح استان هستند. این کارخانه‌ها و کارگاه‌ها متعلق به بخش خصوصی بوده و در شهرک‌های صنعتی مانند اشتهارد، سیمین‌دشت و سایر مناطق صنعتی استان فعال هستند. کارفرمایان پس از ثبت درخواست و طی فرآیند ارزیابی و تطبیق با ضوابط، می‌توانند از ظرفیت نیروی کار زندانیان استفاده کنند.

وی افزود: براساس بررسی‌هایی که اواخر سال گذشته انجام شد، بیش از ۵۰ نفر از زندانیانی که در دوران محکومیت خود در واحدهای صنعتی مشغول به کار بودند، پس از آزادی نیز جذب همان واحدها شدند. این موضوع نشان می‌دهد که اشتغال، مسیر بازگشت موفق مددجویان به جامعه را هموار می‌کند.

مدیرکل زندان‌های البرز با اشاره به فعالیت زندانیان در داخل زندان گفت: در حال حاضر حدود ۷۰۰ نفر از زندانیان در قالب اشتغال کارگاهی و ۲۰۰ نفر دیگر در قالب اشتغال نشسته، در زندان‌های استان مشغول به کار هستند. مجموع این دو گروه نشان می‌دهد که بیش از ۹۰۰ نفر از زندانیان درون زندان‌ها به صورت فعال در چرخه اشتغال حضور دارند.

وی با بیان اینکه پرداخت حقوق زندانیان به صورت کارمزدی انجام می‌شود، اظهارکرد: دستمزد مددجویان بر اساس میزان کار انجام‌شده پرداخت می‌شود. هرچند میزان دریافتی مانند بیرون از زندان نیست، اما مورد استقبال قرار گرفته و موجب افزایش انگیزه، نشاط روحی و حمایت مالی خانواده‌ها شده است.

فتحی همچنین از افزایش ظرفیت اشتغال زندانیان در نیمه دوم سال خبر داد و گفت: اخیراً با چند کارفرما مذاکراتی انجام شده و خوشبختانه آن‌ها برای راه‌اندازی سوله‌های کارگاهی در داخل زندان اعلام آمادگی کرده‌اند. امیدواریم با نهایی شدن این طرح، تا پایان سال بتوانیم ظرفیت اشتغال کارگاهی را ۴۰۰ نفر دیگر افزایش دهیم و به عدد حدودی ۱۵۰۰ تا ۱۶۰۰ زندانی شاغل برسیم.

حرفه‌آموزی، مکمل اشتغال مولد

فتحی با تفکیک دو مفهوم «اشتغال مولد» و «حرفه‌آموزی» تأکید کرد: اشتغال زندانیان به معنای فعالیت درآمدزا است، اما حرفه‌آموزی ناظر بر آموزش‌های مهارتی است که برای توانمندسازی مددجویان در دوران تحمل محکومیت اجرا می‌شود. در سال گذشته، با همکاری سازمان فنی و حرفه‌ای، میراث فرهنگی و جهادکشاورزی، بیش از پنج هزار گواهینامه مهارت‌آموزی برای زندانیان صادر شد؛ بدون اینکه نامی از زندان در گواهینامه‌ها ذکر شود.

وی در پایان گفت: زندانیان در حوزه‌های مختلف مهارت‌آموزی شرکت کرده و پس از آزادی می‌توانند از وام‌های خوداشتغالی بهره‌مند شوند. همچنین دریافت این گواهینامه‌ها در دوران محکومیت نیز می‌تواند در بهره‌مندی از ارفاقات قانونی مؤثر باشد.

انتهای پیام
captcha