الناز دانشزاد، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی البرز در گفتوگو با ایکنا از البرز گفت:
زائران اربعین بهدلیل پیادهرویهای طولانی، قرار گرفتن در معرض دمای بالا، تغذیه خارج از منزل و مصرف آب و غذاهای موکبی، در معرض خطراتی نظیر دهیدراتاسیون (کمآبی بدن)، ضعف عمومی، مسمومیت غذایی و اختلالات گوارشی هستند، بنابراین رعایت برخی توصیههای ساده اما کلیدی، میتوانند از بروز بسیاری از این مشکلات جلوگیری کنند.
وی مهمترین عامل تهدیدکننده سلامت زائران را کمآبی دانست و افزود: یکی از اشتباهات رایج این است که افراد تنها زمانی آب مینوشند که احساس تشنگی کنند. در حالی که احساس تشنگی در بدن، علامت دیرهنگام کمآبی است. زائران باید در فواصل منظم، حتی اگر احساس نیاز نداشتند، آب بنوشند و از مصرف نوشیدنیهایی نظیر نوشابههای صنعتی، نوشیدنیهای پرقند، انرژیزا و کافئیندار خودداری کنند؛ زیرا این نوشیدنیها نه تنها کمکی به آبرسانی نمیکنند، بلکه موجب دفع بیشتر مایعات و بروز دهیدراتاسیون میشوند.
این متخصص تغذیه تصریح کرد: اگرچه نذریها از نظر فرهنگی و معنوی ارزشمندند، اما از منظر بهداشتی، لازم است زائران در انتخاب آنها دقت بیشتری به خرج دهند. غذاهایی که مدت زیادی در هوای آزاد ماندهاند، یا از نظر رنگ، بو و بافت دچار تغییر شدهاند، بههیچ عنوان نباید مصرف شوند.
وی ادامه داد: توصیه ما این است که زائران تا جای ممکن از وعدههای غذایی ساده، سبک و زودهضم استفاده کنند؛ مانند برنج ساده، عدسی، حبوبات کاملاً پخته، گوشت یا مرغ کاملاً پخته همراه با ماست. غذاهای سرخکردنی، پرچرب و پرادویه نهتنها موجب اختلال در سیستم گوارش میشوند، بلکه در گرمای هوا میتوانند باعث بیحالی، تهوع و احساس سنگینی شدید شوند.
میانوعده سالم؛ کلید حفظ انرژی در مسیر زیارتی
این متخصص تغذیه بیان کرد: زائران میتوانند با همراه داشتن مواد غذایی خشک و مفید مانند خرما، نان خشک، مغزها (مانند بادام، گردو و فندق)، کشمش و میوههای تازه، انرژی مورد نیاز خود را تأمین کرده و از افت قند خون یا خستگی زودرس پیشگیری کنند. این نوع خوراکیها بهدلیل ماندگاری بالا و ارزش تغذیهای مناسب، بهترین گزینه برای سفرهای طولانیمدت هستند.
دانشزاد با هشدار نسبت به مصرف سبزیهای خام و سالادهای آماده در طول مسیر گفت: در شرایطی که امکان اطمینان از شستوشوی صحیح سبزیجات وجود ندارد، بهتر است زائران مصرف آنها را به حداقل برسانند. آلودگیهای میکروبی در سبزیجات نشُسته، میتواند منجر به مسمومیتهای جدی و حتی بستریشدن فرد شود. در این شرایط، سلامت باید در اولویت قرار گیرد.
وی بیان کرد: برای تأمین املاح و الکترولیتهای مورد نیاز بدن، میتوان از نوشیدنیهایی ساده و خانگی مانند ترکیب آب، چند قطره لیموترش تازه، مقدار کمی نمک و شکر استفاده کرد. این محلول، عملکردی مشابه محلولهای الکترولیتی دارد. همچنین، اگر امکانش فراهم باشد، مصرف شربتهای سنتی مانند خاکشیر و گلاب (با قند کم) نیز میتواند در تنظیم دمای بدن و کاهش گرمازدگی مؤثر باشد.
این متخصص تغذیه در پایان گفت: پیادهروی اربعین فرصتی ارزشمند و معنوی برای زائران است، اما نباید از اهمیت حفظ سلامت جسمی در این مسیر غافل شد. رعایت چند اصل ساده در تغذیه و بهداشت میتواند مانع از بروز بسیاری از عوارض و ناراحتیها شده و به زائران کمک کند تا این سفر پرفیض را با آرامش و سلامت کامل به پایان برسانند.
انتهای پیام