کاهش ۶۵درصدی مرگ‌ومیر ناشی از هپاتیت تا سال ۱۴۱۰
کد خبر: 4008301
تاریخ انتشار : ۰۴ آبان ۱۴۰۰ - ۲۲:۲۹

کاهش ۶۵درصدی مرگ‌ومیر ناشی از هپاتیت تا سال ۱۴۱۰

مدیر مرکز تحقیقات عفونت‌های منتقله از خون سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی گفت: اهداف مهم استراتژی جهانی سلامت در خصوص هپاتیت‌های ویروسی شامل کاهش ۹۰ درصدی در بروز موارد جدید هپاتیت B و C و کاهش ۶۵ درصدی در میزان مرگ و میر ناشی ازاین بیماری‌ها تا پایان سال ۱۴۱۰ است.

کاهش ۶۵درصدی مرگ‌ومیر ناشی از هپاتیت تا سال ۱۴۱۰به گزارش ایکنا از خراسان رضوی، محمدرضا هدایتی‌مقدم، مدیر مرکز تحقیقات عفونت‌های منتقله از خون سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی، در نشست هم‌اندیشی سازمان‌های مردم نهاد در مورد کنترل هپاتیت‌های ویروسی که امروز چهارم آبان‎ماه، در سازمان مرکزی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی برگزار شد، اظهار کرد: هپاتیت بیماری‌ است که برای سال‌های متمادی از طرف سازمان‌های بین‌المللی مرتبط مورد غفلت واقع شده بود. اهداف مهم استراتژی جهانی سلامت در خصوص هپاتیت‌های ویروسی شامل کاهش ۹۰ درصدی در بروز موارد جدید هپاتیت B و C و کاهش ۶۵ درصدی در میزان مرگ و میر ناشی از این بیماری‌ها تا پایان سال ۱۴۱۰ است. 

وی افزود: انتظار می رود این امر با شناسایی ۹۰ درصد از افرادی که با این بیماری‌ها زندگی می‌کنند و درمان ۸۰ درصد بیماران شناسایی شده،تحقق ‌یابد. نقش سازمان‌های غیردولتی در دستیابی به هدف جهانی حذف هپاتیت‌های ویروسی شامل افزایش آگاهی عمومی در مورد اثرات پزشکی و روانشناختی هپاتیت بر زندگی بیماران و جامعه و اقدام برای یافتن افراد مبتلایی است که از بیماری خودبی‌اطلاع هستند. 

مدیر مرکز تحقیقات عفونت‌های منتقله از خون جهاددانشگاهی خراسان رضوی بیان کرد: اتحادیه جهانی هپاتیت بزرگترین سازمان غیردولتی بین‌المللی با موضوع هپاتیت است که بیش از ۱۰۰ کشور در آن عضویت دارند.  هدف این اتحادیه افزایش آگاهی،  تاثیرگذاری برسیاست‌ها و اقدام برای یافتن میلیون‌ها نفر از مبتلایان به هپاتیت ویروسی است که از بیماری خود بی‌اطلاع هستند. 

هدایتی تصریح کرد: سازمان‌های مردم نهاد دیگر مثل انجمن بیماران کبدی اروپا و یا خیریه ملی هپاتیت‌های ویروسی در ایالات متحده، توانسته‌اند با تاثیرگذاری بر مراجع سیاست‌گذاری و قانون‌گذاری،  اقدامات مهمی را در خصوص کنترل این بیماری‌ها در کشورهای مختلف اروپا و امریکا به تصویب قانونی برسانند. 

وی اضافه کرد: سازمان‌های مردم نهاد ایران در خصوص بیماری‌های کبدی در تهران و مراکز استانهای بزرگ مثل مشهد،  اصفهان، شیراز،  تبریز و همدان تاسیس شده‌اند که در مشهد، ۲ انجمن حمایت از بیماران کبدی  و انجمن هپاتیت خراسان رضوی فعالیت می‌کنند.

در ادامه غلامحسین خدایی  اظهار کرد: بیماری‌های کبد را نباید فقط از بعد بیماری‌های هپاتیت B و C نگریست. کبد فرماندهی سلامت بدن را به عهده دارد و به همین جهت سلامت آن از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. 

وی افزود: سلامت دارای چهار بعد است که شامل سلامت در ابعاد جسمی، اجتماعی، معنوی و روانی است. بسیاری از سازمان‌های دولتی و تخصصی ابعاد جسمی و بعضا اگر فرصت داشته باشند، به ابعاد روانی می‌پردازند؛ در صورتی که اکثر بیماران در دنیای امروز بیماران روانی هستند. در حقیقت بیماری روانی است که گاهی عامل ایجاد امراض جسمی می‌شود.

معاون اجتماعی سابق دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: اگر ما بخواهیم در خصوص بیماری هپاتیت به خانواده‌ها خدمات ارائه دهیم، باید ابعاد سلامت روانی، اجتماعی و معنوی آن را در نظر بگیریم. در واقع در هر خدمتی که ارائه می‌دهیم، باید همه ابعاد سلامتی را در نظر بگیرم.

خدایی خاطرنشان کرد: سازمان جهانی بهداشت برای تامین سلامتی بر چهار اصل تاکید می‌کند که این اصول شامل مشارکت مردم، هماهنگی بین‌بخشی، عدالت اجتماعی و اعتمادسازی است. اولین اصل در حفظ سلامت مردم مشارکت آنان است. ما به عنوان یک سازمان مردم نهاد باید مردم را در خودمراقبتی و دیگرمراقبتی توانمند سازیم.

وی ادامه داد: فلسفه فعالیت و تفکرات همه اندیشمندان در طول تاریخ این است که انسان‌ها را انسان کنند نه برای انسان‌ها ابزار توصیف و تعریف کنند. در صورتی که در محیط‌های اداری ابزارها، ساختمان‌ها و وسایل در ارجحیت است و همین موضوع سبب می‌شود انسان‌ها به مرور زمان از حالت مشارکت جویی خارج شوند و به عناصری تبدیل شوند که کمتر دلسوزی دارند.

معاون سابق امور اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: دومین اصل هماهنگی بین‌بخشی است. با توجه به ابعاد وجودی انسان و تنوع نیازهای آن، یک سازمان و ارگان نمی‌تواند به تنهایی متولی تامین سلامت انسان باشد؛ بنابراین باید بین سازمان‌های متولی سلامت و سازمان‌های مردم نهاد هماهنگی ایجاد شود.

وی ادامه داد: سومین اصل نیز عدالت اجتماعی است. ما با غربالگری که انجام می‌دهیم، کمک می‌کنیم محرومیت تعدادی از افراد جامعه که به واسطه بی‌عدالتی اتفاق افتاده، رفع شود. به عبارتی با این اقدام حداقل‌های عدالت را در خانواده‌های محروم فراهم کنیم.

علی‌رغم خدمات مناسب دانشگاه علوم پزشکی مشهد برخی از شهروندان از آن استفاده نمی‌کنند

 خدایی تاکید کرد: سازمان‌های مردم نهاد باید به سازمان‌های دولتی راه و روش ارائه دهد و از آن‌ مطالبه‌گری کند. همچنین این سازمان‌ها باید بین مردم اعتمادسازی کنند. دانشگاه علوم پزشکی مشهد خدمات سلامت خوبی را برای مردم فراهم کرده اما متاسفانه مردم از آن‌ استفاده نمی‌کنند. ما موظف هستیم مردم را تشویق کنیم تا از این خدمات استفاده کنند زیرا اولین مشارکت مردم استفاده از همین خدمات است.

وی تصریح کرد: در حال‌ حاضر و با توجه به شرایط کنونی ۷۵ درصد از مردم دوز اول و ۳۴ درصد از آنان دوز دوم واکسن کرونا را دریافت کرده‌اند. اکنون امکانات، واکسن و نیروی انسانی مهیاست اما این امکانات آن ۲۵ درصد واکسن نزده‌ها را نمی‌تواند ترغیب کند. اینجاست که یک سازمان مردم نهاد باید بین مردم اعتمادسازی کند. واکسن هپاتیت را همین سیستم دولتی فراهم کرده و از همین طریق است که اکنون هپاتیت B درمان می‌شود. از واکسن‌های اطفال و مالاریا نیز بر همین مبنا استفاده می‌شود و تامین آن نیز توسط دولت صورت می‌گیرد؛ بنابراین واکسن کرونا نیز از همین مدل پیروی کرده است. 

خدایی گفت: رسالت انجمن‌ها نیروسازی است و باید تعداد نیروها را افزایش دهند تا بتوانند خدمات ارزنده‌ای ارائه دهند. همچنین باید بین انجمن‌ها هماهنگی ایجاد شود. لازم است در راستای درمان و پیشگیری از ابتلا به بیماری هپاتیت انجمن‌هایی که می‌توانند کنار یکدیگر باشند را به هم پیوند دهیم و تشکلی ایجاد کنیم که بتواند ظرفیت‌ها را افزایش دهد. در این مسیر ۲ رشته تخصصی جامعه‌شناسی و پزشکی اجتماعی اهمیت زیادی دارد و افرادی که تحصیل‌کرده این رشته‌ها هستند، می‌توانند در بسیاری از امور به جامعه کمک کنند.

انتهای پیام
captcha