موج تشکرها در سیل اخیر تهران و مقصران متناقض
کد خبر: 4075331
تاریخ انتشار : ۱۱ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۶:۰۸

موج تشکرها در سیل اخیر تهران و مقصران متناقض

در حالی که مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان تهران بستن درهای آستان و تخلیه سریع زائرین را دلیل کاهش مفقودین سیل آستان امامزاد(ع) داوود می‌دانند؛ پیرهادی، نماینده مجلس عدم لایروبی، پذیرش زائر و بسته نشدن مغازه‌ها را نشانه عدم مدیریت صحیح بیان می‌کند.

2 اظهار نظر متفاوت در خصوص سیل امامزاده داوود

به گزارش ایکنا، پنجم مردادماه وقوع سیل در امامزاده داوود(ع) علاوه بر خسارات گسترده مالی، موجب فوت ۲۲ نفر از هموطنانمان شد. اتفاقی بسیار تلخ که قدر مسلم می‌شد جلوی آن را گرفت مخصوصاً که سازمان هواشناسی در خصوص وقوع سیل در این منطقه هشدار نارنجی صادر کرده بود. حال این سؤال مهم مطرح است که چرا به هشدار هواشناسی در خصوص وقوع سیل توجه نشد و برای پیشگیری از تلفات جانی و مالی هیچ برنامه و طرحی وجود نداشته است؟

متأسفانه در سیل اخیر در استان تهران ۱۵ نفر در فیروزکوه، ۲۲ نفر در آستان امامزاده داوود(ع)، یک نفر دماوند، یک نفر در شمیرانات و چهار نفر در پردیس یعنی در مجموع ۴۳ نفر در استان تهران بر اثر سیل جان خود را از دست دادند؛ چه کسی مقصر است؟ چرا هیچ مسئول و نهادی بابت بی‌کفایتی در مدیریت حادثه‌ای که از قبل پیش‌بینی شده بود، اخراج نشد یا استعفا نداد؟

اکنون نیز پس از پایان سیل و زمانی که همه باید بنشینند و برنامه‌ای دقیق و اجرایی برای مقابله با سیل‌‌های قریب‌الوقوع آینده طراحی کنند، مسئولان نهادهای مختلف در حال تشکر و سپاسگزاری از عملکرد خود و دیگران هستند و مدام پیام‌های تشکر است که صادر و رسانه‌ای می‌شود.

والبته در میان این موج عکس گرفتن‌ها با لباس گل‌آلود، بازار تحلیل دلایل سیل و مقصران آن نیز داغ است. برخی ساخت و ساز غیرمجاز و توسعه اتفاق افتاده در محل امامزاده از جمله در بازار این منطقه که دقیقاً در بستر رودخانه است را عامل شکل‌گیری سیل به حساب آورده مطرح می‌کند که امکان لایروبی وجود نداشته است(نقل قول از سمیه رفیعی، نماینده مردم تهران، ری و شمیرانات در مجلس شورای اسلامی)، برخی دیگر مشکل اصلی را عدم لایروبی می‌دانند و در حالی که بسیاری از افراد به تعطیل نشدن امامزاده و پذیرش زائر به شدت معترض هستند، سازمان اوقاف بستن در امامزاده را عملکردی موفق در کاهش مفقودی‌ها می‌داند.

سیدحسن میرکریمی، مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان تهران درباره خدمت‌رسانی این اداره کل به سیل‌زدگان در امامزاده داوود (ع) اعلام کرده است: براساس گزارش‌ها و اظهارات عوامل اجرایی و مدیر آستان مقدس امامزاده داوود (ع)، این سیل پس از بارش سنگین باران در دقایق انتهایی پنجم مرداد ماه به راه افتاد و از سمت شمال امامزاده داوود (ع) و از طرف بازارچه قدیم با عبور از رستوران‌ها و مغازه‌های مختلف به درب بسته امامزاده برخورد کرد که با شکستن درب آستان، سیل با هرچه بر سر راه خود داشت اعم از اجناس رستوران‌ها و مغازه‌ها و وسایل سنگین و سبک وارد صحن امام حسین (ع) آستان مقدس شد.

وی با تأکید بر اینکه براساس اظهارات عوامل اجرایی، علت انسداد مسیر رودخانه و طغیان سیل، فعالیت‌های بخش خصوصی بوده است، یادآور شد: وسایل و تجهیزات داخل امامزاده پس از این سیلاب از بین رفته‌اند؛ براساس گزارش‌های واصله با ورود سیل به حرم مطهر، پس از مدت کوتاهی دیوار حرم شکسته و سیل با شدت وارد سرداب شد؛ با ورود سیل به حرم، فرش و تجهیزات داخل حرم نیز در امان نماندند.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه تهران با بیان اینکه فعالیت مسئولان آستان مقدس امامزاده داوود(ع) به نمایندگی از سازمان اوقاف و امور خیریه پیش از وقوع این حادثه آغاز شد، تأکید کرد: در شب حادثه که امکان کمک‌رسانی بسیار محدود بود، خادمین و مسئولان آستان مقدس امامزاده داوود(ع) به‌صورت جهادی پای کار آمدند.

میرکریمی با تشکر از زحمات تمامی نهادها و مسئولان ذیربط به‌دلیل کمک‌رسانی به‌موقع به سیل‌زدگان، گفت: مسئولان آستان مقدس امامزاده داوود(ع) و عوامل اجرایی در اطلاع‌رسانی به مراجع ذیربط از جمله آتش‌نشانی، اورژانس، نیروی انتظامی، هلال احمر و ... برای کمک به سیل‌زدگان سریع عمل کردند؛ همچنین مسئولان اوقاف در جلسات مدیریت بحران که به ریاست وزیر کشور در سالن جلسات امامزاده داوود (ع) برگزار شد، حضور فعال داشتند.

وی با اشاره به اینکه از همان آغاز سیل در امامزاده داوود(ع) تاکنون چندین جلسه مدیریت بحران در اداره کل اوقاف و امور خیریه استان تهران برگزار شده است، افزود: براساس گزارش‌های واصله صبح ششم مرداد ماه تمامی ارگان‌ها و دستگاه‌های مختلف تحت فرماندهی وزیر کشور شروع به جستجوی مفقودین کردند که پیکر بی‌جان تعدادی از هموطنانمان در بازارچه و در مسیر سیلاب پیدا شد.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه تهران تصریح کرد: یکی از فعالیت‌های مهم خادمین آستان مقدس امامزاده داوود (ع) که پیش از وقوع سیل انجام شد، بستن درب‌های آستان و تخلیه سریع زائرین و انتقال آنها به مکانی امن بود که اگر این کار انجام نمی‌گرفت، آمار مفقودین حادثه به صدها نفر می‌رسید؛ در واقع باید گفت که اقدام به‌موقع خادمین آستان مقدس امامزاده داوود (ع) مانع افزایش مفقودین حادثه شد.

میرکریمی در پایان اظهار کرد: براساس گزارش‌ها میزان خسارت به آستان مقدس امامزاده داوود(ع) در دو بخش باید بررسی شود؛ نخست بخش عمرانی و تخریب آستان مقدس است و در بخش دوم باید خسارت به تجهیزات و وسایل داخل حرم و سرداب مورد بررسی قرار گیرد.

لایروبی نکردید؛ زائر پذیرفتید

اما محسن پیرهادی، نماینده مجلس در نشست ویژه مجمع نمایندگان استان تهران که به منظور بررسی علل خسارت‌بار شدن سیل برگزار شد، ضمن انتقاد شدید از عملکرد دولت در خصوص مدیریت سیل اظهار کرده است: نکته اول؛ بر اساس گزارش‌های ما، لایروبی انجام نشده است. آخرین لایروبی که گزارش موثق داده شده مربوط به سال 98 است. اما ما در اعمال قانون سستی داشتیم و جدیت نداشتیم. شما گفتید موقعیت نارنجی است. آستان امامزاده هم بین دو کوه است و هر آبی بیاید پایین جمع می‌شود. شما هم امامزاده را تعطیل نکردید، هم راه را نبستید و هم به اصناف و رستوران‌ها گفتید فعال باشید؛ این چه نوع مدیریت است؟ احتمال سیل هم می‌دادید و بعد می‌گویید بنر و پیامک زده‌اید! این شد مدیریت؟ شما حتماً باید مثل دو تا سه روزی که بحران داشتیم، رستوران‌های مسیر را می‌بستید.

وی تصریح کرده است: شما رستوران‌ها را می‌بستید، حتی اگر سیل هم نمی‌آمد بهتر از این بود که هموطنانمان را از دست بدهیم. این پرایدی که رفته جلوی کانال را گرفته، درست است، شما اجازه داده‌اید ماشین را پارک کنند؛ نزدیک امامزاده سیل آمده و ماشین را حرکت داده آورده جلوی دریچه ایستاده و جلوی آب را گرفته. این میزان بارشی که هفته گذشته داشته‌ایم، یک پنجم بارش سال ۱۳۹۸ است. یعنی حتی اگر لایروبی هم نمی‌شد و این ماشین جلوی کانال قرار نمی‌گرفت آب رد می‌شد و این حادثه رخ نمی‌داد.

جان مردم از دست رفته و این فاجعه با هیچ چیز قابل جبران نیست. حال بهتر نیست به جای تشکر‌های طولانی و یا نقدهای مختلف بدون حضور کارشناسان امر، فکری به حال آینده کنیم تا دیگر چنین فجایعی رخ ندهد.

انتهای پیام
captcha