دوفصلنامه موعودپژوهی در پله 4
کد خبر: 3963001
تاریخ انتشار : ۱۸ فروردين ۱۴۰۰ - ۱۵:۰۳

دوفصلنامه موعودپژوهی در پله 4

چهارمین شماره از از دوفصلنامه موعودپژوهی به صاحب امتیازی جامعةالمصطفی(ص) العالمیة به زیور طبع آراسته شد.

به گزارش ایکنا، در این شماره از دوفصلنامه موعودپژوهی، مقالاتی با عناوین «آسیب شناسی مهدویت در دوران معاصر»، «چگونگی زندگی امام مهدی(عج) در دوران غیبت علائم ظهور امام عصر(عج)»، «مهدویت در منابع اهل سنت»، «وضعیت شیعیان قبل از ظهور امام مهدی(عج)» و «ویژگی‌های منتظران واقعی امام مهدی(عج) از دیدگاه ائمه معصومین(ع)» منتشر شده است.

آسیب شناسی مهدویت در دوران معاصر

در طلیعه نوشتار «آسیب شناسی مهدویت در دوران معاصر» آمده است: عقیده به منجی از گذشته در میان جوامع گوناگون وجود داشته است. یکی از اصلی­ترین اعتقادات شیعه اعتقاد به امام دوازدهم یا حضرت مهدی(عج) است.اهمیت اعتقاد به حضرت مهدی(عج) و انتظار ایشان بر کسی پوشیده نیست، اما متأسفانه این اعتقاد و معارف مهدویت از مسیر اصلی خود فاصله گرفته است و دچار آسیب­های فراوانی شده است. باید این آسیب­ها را شناخت و خود و جامعه را از آن مصون داشت. نوشتار حاضربه روش تحلیلی-توصیفی برخی از آسیب­های حوزه اعتقاد، رفتار و اجتماع را شناسایی و بررسی می­کند. در حوزه آسیب­های رفتاری به برداشت­های غلط از انتظار، زمینه­سازی ظهور با گناه، برداشت­های افراطی و تفریطی از مهر و غضب امام(عج) و تطبیق اشاره می­کند. استعجال و مدعیان دروغیندو موردی است که در حوزه آسیب­های رفتاری و اجتماعی بررسی می­شوند. در حوزه آسیب­های سیاسی-اجتماعی مهدویت نیز به بی­تفاوتی منتظران و عدم پیروی از نواب اشاره شده است.

چگونگی زندگی امام مهدی(عج) در دوران غیبت

نویسنده مقاله «چگونگی زندگی امام مهدی(عج) در دوران غیبت» در طلیعه نوشتار خود آورده است: یکی از مهمترین روش­های تحقیق استفاده از آیات قرآنی و روایات معصومین(ع) در اثبات یا رد فرضیه­هاست. بنابر اعتقاد شیعه، امام مهدی(عج) از دیدگان پنهان است، اما در همین کره زمین زندگی می­کند و مردم نیز از وجود مبارک ایشان بهره می­برند. مقاله حاضر با هدف بررسی واقعیت­های مهدوی و به­دست­آوردن پاسخ شبهات در این خصوص به روش تحلیلی، منابع تاریخی، کلامی و روایی را بررسی می­کند. بنابراین، با استفاده از احادیث معصومین(ع) وجود مبارک امام مهدی(عج) در این کره خاکی به عنوان آخرین حجت الهی بررسی می­شود و روش زندگی امام(عج) از حیث طبیعی و مادی­بودن با دلیل اثبات شده است. حضور امام(عج) در مراسم حج، حل مشکلات علمی علما، ملاقات امام(عج) با علمای برجسته در مقاله حاضر به عنوان مصادیقی از حضور ایشان مطرح شده است. پاسخ به شبهه غیبت حضرت، توقیعات و بیانات امام(عج) در زمان غیبت از موارد دیگری است که در مقاله حاضر بررسی می­شود.

علائم ظهور امام عصر(عج)

در چکیده مقاله «علائم ظهور امام عصر(عج)» می‌خوانیم: ظهور منجی بشر در دوران آخرالزمان باوری قطعی و همگانی است. ادیان و شرایع توحیدی و غیرتوحیدی و نیز بعضی از مکاتب بشری نوید چنین روزی را به پیروان خویش داده‌اند. در این میان اسلام با مبانی قوی نظری و عملی، موضوع ظهور را به صورت صحیح تبیین کرده است و با راهکارهای مناسب، واژه انتظار و منتظر مصلح را در میان جوامع اسلامی تبیین کرده است. واژه مهدویت و مهدی تبلور فرهنگ انتظار است که همه مسلمین اعم از شیعه و اهل سنت در باورداشت آن اتفاق نظر دارند. از زمان ظهور اسلام، پیامبر اکرم(ص) و اهل بیت(ع) و صحابه و یاران ایشان عهده­دار تبیین فرهنگ مهدویت بوده­اند. علائم و زمینه­های ظهور امام عصر(عج) از مسائلی است که ذهن بسیاری از معتقدان به حضرت را به خود مشغول می­کند. مقاله حاضر به­دنبال پاسخ­گویی به این سؤال است که علائم ظهور حضرت چیست. شناخت علائم حتمی و غیر حتمی، علائم عام و خاص، علائم بافاصله و بی­فاصله، علائم زمینی و آسمانی، علائم نزدیک و علائم فاصله­دار با ظهور حضرت حجت براساس آیات و روایات وارده از ائمه معصومین(ع) در پژوهش حاضر تبیین می‌شود.

مهدویت در منابع اهل سنت

در طلیعه نوشتار «مهدویت در منابع اهل سنت» می‌خوانیم: اندیشه مهدویت باور سترگی است که ریشه در اعماق تاریخ دارد. جریان خروشان این تفکر در بستر ادیان و مذاهب و فرهنگ بشری انبوهی از آگاهی­ها، آرمان­ها و تخیلات را فراهم کرده است. امید به ظهور منجی در باور هر شخص بدون در نظر داشتن عقیده و مذهب وجود دارد. در اسلام نیز از این نوع روایات در بین شیعه و اهل سنت وجود دارد. براساس این دسته از روایات، ظهور حضرت مهدی(عج) تحقق­یافتنی است، ریشه جور و ظلم را پاک می­کند، زمین را پر از عدال و داد خواهد کرد و جهان را به مدینه فاضله تبدیل می­کند. اکنون این سؤال پیش می­آید که عقیده و نظر اهل سنت درباره امام مهدی(عج) چیست؟ مقاله حاضر جایگاه مهدویت در میان مسلمانان، متون روایی اهل سنت، زمینه­های ظهور حضرت، نشانه­های ظهور، محل ظهور و تعداد یاران ایشان را بررسی می­کند. باید گفت این عقیده به عنوان یک باور اسلامی و نه شیعی در آثار و نوشته­های حدیثی و تاریخی اسلامی وجود دارد.

ویژگی‌های منتظران واقعی امام مهدی(عج)

در طلیعه نوشتار: «ویژگی‌های منتظران واقعی امام مهدی(عج) از دیدگاه ائمه معصومین(ع)» می‌خوانیم: مهدویت از مفاهیم‌ ریشه­دار اسلام به­ویژه مذهب شیعه اثنی­عشری است. مقاله حاضر ویژگی‌های منتظران واقعی امام زمان(عج) را از دیدگاه آیات و روایات ائمه معصومین(ع) را به روش تحلیلی-توصیفی بررسی می­کند. یافته­ها نشان می‌دهد که مؤمنان و منتظران واقعی در دروان غیبت امام زمان(عج) باید آگاه به ویژگی‌های دوران غیبت و کیفیت انتظار باشند و خود را ملزم به انجام وظایف و تکالیف آن بدانند. منتظربودن قواعد و ویژگی­های خاصی دارد. اگر منتظران با وظایف خود آشنا نباشند و به آن عمل نکنند انتظار ظاهری آنها نتیجه­ای ندارد. از ویژگی­های یک منتظر واقعی می­توان به معرفت و شناخت نسبت به حضرت، تمسک به ریسمان ولایت، تهذیب نفس و احساس حضور، ایجاد سنخیت با حضرت، ارتباط به­وسیله دعا و نیایش اشاره کرد. عدم آشنایی و عمل به وظایف در دوران انتظار از سوی مسلمانان باعث می‌شود همچنان امام زمان(عج) تنها بماند و غیبتش طولانی شود.

انتهای پیام
captcha