داستان تلخ ماهورها کی تمام می‌شود؟
کد خبر: 4058152
تاریخ انتشار : ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۱۱:۴۹

داستان تلخ ماهورها کی تمام می‌شود؟

اطراف شهرها و روستاهای مختلف استان البرز پر شده از سگ‌های ولگردی که هرکدام برای به دست‌آوردن غذا لابه لای زباله ها پرسه می‌زنند و این روزها جمعیت‌شان آن قدر زیاد شده که برای جامعه و محیط خطری جدی به حساب می‌آیند.

سگ های ولگرد

به گزارش ایکنا از البرز، آزادی سگ‌های ولگرد در اطراف شهرها در سال‌های اخیر به یکی از معضلات محیط‌ زیستی تبدیل و گریبان‌گیر بسیاری از شهرهای کشور را گرفته است.

به عنوان مثال روزانه بین ۲۰ تا ۳۰ تماس تلفنی با سامانه ۱۳۷ شهرداری کرج در خصوص جمع‌آوری سگ‌های ولگرد گرفته می‌شود. هرچند مدیریت شهری کرج تلاش می‌کند تا موضوع ساماندهی و جمع‌آوری سگ‌های ولگرد را سامان دهد اما متاسفانه به دلایل برخی سومدیریت‌ها تعداد سگ‌ها روزبه روز در حال افزایش است.

در خصوص دلیل اصلی ازدیاد سگ‌های ولگرد نظرات زیادی وجود دارد و برای جلوگیری از افزایش آنها نیز راه‌های مقابله بسیاری از عقیم‌سازی تا کشتار سگ‌ها پیشنهاد می‌شود که البته برای اجرای هرکدام نیز محدودیت هایی وجود دارد به عنوان مثال هزینه عقیم‌سازی هر قلاده سگ حدود ۶۰۰ هزار تومان برای شهرداری کرج برآورد شده است که اجرای آن برای شهرداری هزینه سنگینی دارد و بدون همکاری سایر نهادها عملا امکان پذیر نخواهد بود.

کودکان، قربانیان کوچک سگ‌های ولگرد

اخبار متعددی در سال‌های اخیر از حملات سگ‌های بزرگ و ولگرد به کودکان و حتی برخی از سالمندان گزارش شده که این امر موجب شده مردم از دستگاه‌های امنیتی و انتظامی و ارگان‌های مربوطه خواهان رسیدگی به این معضل اجتماعی شوند.

از حوادث دلخراش روزهای اخیر، حادثه حمله تعدادی سگ ولگرد و بدون صاحب به یک کودک بود. روز پنجشنبه بیست و دو اردیبهشت‌ماه در منطقه بعثت کرج حادثه‌ای رخ می‌دهد. رویا صلاحی مادر ماهور کوچولوی سه ساله نقل می‌کند که وقتی با دخترش از خانه پسر عموی خود بیرون می‌آید، ناگهان سگ ولگرد بزرگی ماهور را می‌گیرد و به زمین می‌کشد. سپس یک گله ۷-۸ تایی سگ از راه می‌رسند و به جان این کودک می‌افتند. کسی جرات نمی‌کند کودک را از دست سگ‌ها نجات دهد. در همین حین راننده پژویی از راه رسیده و با قفل فرمان، این کودک بی‌دفاع را از مرگ حتمی نجات می‌دهد.

دی ماه سال گذشته نیز پسربچه 4.5 ساله به نام یاسین از اهالی منطقه امیرآباد در بیرجند به دلیل گازگرفتگی سگ ولگرد فوت می‌کند. شاید ماهور از یاسین خوش شانس‌تر بود که زنده ماند ولی یقینا تا آخر عمر این صحنه وحشتناک را از یاد نمی‌برد.

هر روز صدها کودک مثل ماهور مورد حمله سگ‌های ولگرد قرار می‌گیرند. شاید همه آنها دریده نشوند، ولی تپش شدید قلب‌های کوچکشان بعد از پاس‌کردن سگ‌ها و دنبال‌کردن‌شان تا سال‌های بزرگسالی هم با آنها خواهد بود.

غذارسانی به سگ‌ها سبب افزایش جمعیت آن‌ها در محیط‌های شهری است

علیرضا صفرخانلو، سرپرست شهرداری مشکین‌دشت با اشاره به حادثه اخیر پیش آمده در شهرک بعثت و زخمی‌شدن کودک سه‌ساله با حمله سگ‌های ولگرد در گفت‌وگو با ایکنا از البرز، اظهارکرد: شهرک بعثت در اراضی کشاورزی واقع شده و محل تردد سگ‌های ولگرد است. به دنبال این حادثه بلافاصله شرکت پیمانکاری برای جمع‌آوری سگ‌های بلاصاحب منطقه مشکین‌دشت اقدام کرده و این سگ‌ها پس از جمع‌آوری به حلقه دره کرج منتقل می‌شوند.

وی افزود: علی‌رغم پیشگیری‌هایی که شهرداری نسبت به جمع‌آوری سگ‌ها می‌کند، انجمن حامیان سگ‌ها در این منطقه روزانه به این حیوانات غذا می‌دهد که این موضوع با تبعاتی همراه شده است و غذارسانی به سگ‌های بلاصاحب یکی از دلایل اصلی افزایش مدیریت نشده جمعیت آن‌هاست، چراکه باعث تأمین منابع غذایی و در نتیجه افزایش زاد و ولد آنها می‌شود.

سرپرست شهرداری مشکین‌دشت گفت: تنها خواهشی که از مردم دارم این است که با قضیه غذارسانی به سگ‌ها احساسی برخورد نکنند و به آنها غذا ندهند و در صورت مشاهده سگ‌ها در شهر، بدون آزار به آنان، موارد را به مراجع ذیربط اطلاع دهند.

راه‌های کنترل جمعیت سگهای ولگرد

در ادامه رضا محمدی، فعال حقوق حیوانات و دبیر مؤسسه مردم‌نهاد کیمیای سبز درباره راهکارهای کاهش جمعیت سگ‌های ولگرد، گفت: شیوه مدل‌های موفق جهانی برای کاهش جمعیت سگ‌های ولگرد، غذارسانی مسئولانه در کنار واکسیناسیون، عقیم‌سازی و رهاسازی در کلونی قبلی است که این امر می‌تواند در عرض چند سال جمعیت سگ‌های ولگرد را مدیریت کند.

وی افزود: دستورالعمل‌های کنترل جمعیت سگ‌های ولگرد در سال ۸۷ توسط سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور به تمام شهرها و روستاهای کشور ابلاغ شده، ولی تاکنون شاهد اجرای صحیح این دستورالعمل در شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور نبوده‌ایم و براساس سلیقه و دیدگاه‌های مختلف با سگ‌ها رفتار می‌شود.

اقدامات انجام شده برای کنترل جمعیت سگ‌های ولگرد در کرج

در ادامه محمد مسیبی، سرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری کرج با اشاره به اینکه جمع‌آوری و ساماندهی سگ‌های ولگرد کرج ماهانه بیش از ۴۰۰ میلیون تومان هزینه دارد، اظهارکرد: چهار پیمانکار در بحث ساماندهی سگ‌های ولگرد با سازمان مدیریت پسماند همکاری دارند که یکی از آنها وظیفه زنده‌گیری و جمع‌آوری سگ‌ها از سطح شهر و دیگری اقدامات لازم برای تزریق واکسن و عقیم‌سازی این سگ‌ها و دو مورد آخر هم وظیفه نگهداری و غذارسانی به این حیوانات را در پناهگاه‌های حلقه دره و باغستان را به عهده دارند.

وی توضیح داد: روزانه بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ سگ از مناطق مختلف شهر جمع‌آوری و پس از تزریق واکسن و عقیم‌سازی به پناهگاه‌ها منتقل می‌شوند. متاسفانه تعداد سگ‌های ولگرد کرج زیاد است ولی بضاعت و امکانات این سازمان هم محدود است.

حیوانات موذی و خطرناک باید کنترل شوند

خداد کاشفی، فرماندار فردیس نیز گفت: در پی حادثه به‌وجود آمده برای ماهور سه ساله به همراه دادستان برای عیادت این دختر بچه به خانه آنها رفتیم و با پدر و مادرش از نزدیک دیدار کردیم.

وی افزود: مادر این کودک در این دیدار به تشریح حادثه دلخراش روز پنجشنبه پرداخت و قرار شد این موضوع به زودی پیگیری شود.

این مسئول با بیان اینکه در روایات اسلامی تاکید شده که باید حیوان خطرناک و موذی کنترل و یا از بین برده شوند، گفت: سگ‌های ولگرد از لحاظ بهداشتی نیز فضای سبز را آلوده می‌کنند که برای مردم و کودکان خطرناک است.

فرماندار فردیس با بیان اینکه متاسفانه افزایش سگ‌های ولگرد به بهانه حمایت از حقوق حیوانات در بسیاری از شهرهای کشور فراگیر شده است، توضیح داد: گروهی از افراد به بهانه حمایت از حقوق حیوانات حقوق شهروندان را زیر پا می‌گذارند و اگر یک سگ در تصادفی کشته شود سر و صدا به پا می‌کنند، اما در قبال کودکی مظلوم و خردسال که ممکن بود جان خودش را در این حادثه از دست دهد بی‌تفاوت هستند.

کاشفی از برگزاری جلسه اضطراری برای رسیدگی به معضل سگ های ولگرد خبر داد و گفت: شهرداری، اداره بهداشت، محیط زیست و نیروی انتظامی از جمله اعضای شرکت‌کننده در این جلسه بودند و مقرر شد، شهرداری‌های مشکین دشت، فردیس و دهیاری فرخ‌آباد در زمینه جمع‌آوری و واگذاری این سگ‌ها به مراکز نگهداری اقدام کنند و با توجه به ظرفیت محدود مرکز نگهداری فردیس، قرار شد با مرکز کرج نیز هماهنگی‌هایی جهت ساماندهی این سگ‌ها صورت گیرد.

این مسئول با تاکید بر ضرورت هماهنگی تمام شهرهای استان برای جمع‌آوری و ساماندهی سگ‌های ولگرد توضیح داد: در این جلسه از مرکز بهداشت و سایر نهادها خواسته شد که با تمام شهرستان‌های زیرمجموعه استان اعم از قدس، ملارد، فردیس نامه‌نگاری‌هایی صورت گیرد تا امر ساماندهی سگ‌‌های ولگرد با هماهنگی و یکپارچگی در استان اجرا شود.

 

 

 

انتهای پیام
captcha